Ako chrániť rybník pred Vydrou riečnou

21.12.2014 20:45

Mnohích chovateľov rýb obvykle trápi rovnaký problém s premnoženou Vydrou riečnou, ktorá nehľadá potravu len na potokoch a riekách, kde sa bežne vyskytuje, no nepohrdne ani návštevou či už súkromných rybníkov alebo záhradných rybníčkov. Často si nevieme vysvetliť kam naše ryby z dňa na deň miznú, niektorí pripisujú stratu rýb zlodejom, pričom to môže byť úplne inak.. Vydra ako predátor nemá problém zlodať i náročne prekážky, aby sa dostala za potravou, dokonca je schopná preliezť i 1,5 metrov vysoké oplotenie, čo je dosť zvláštne pre vodného dravca, z čoho plynie, že pokiaľ si mysíte, že vás plot uchráni pred Vydrou tak sa mýlite, pretože jej stavané telo, ktoré je síce dlhé v priemere 1 meter a vysoké do 30 cm jej nerobí problém preliezať oplotenia. Dokáže si nájsť aj malú trhlinu alebo dieru, cez ktorú bez problémov prejde, preto je lepšie sa uistiť, či je oplotenie dostatočne vysoké a nenachádzajú sa na ňom nijaké diery.

 

Najľahším spôsobom(nedoporučujeme), ako sa zbaviť Vydry je jej odstrel, no zákon nám nedáva povolenie zbaviť sa Vydry týmto spôsobom, pretože je zo zákona chránena.

 
Druhý spôsob je taký, že sa pokúsite Vydru odchytiť a vypustiť ju niekde ďaleko od jej pôsobenia, môžte to uskutočniť za pomoci klietky s nastavenou pascou, pričom do nej umiestnite návnadu(najúčinnejšie - ryby) a zároveň nebudete narušovať okolie rybníka. Vydra často vyhľadáva potravu počas nočných hodín, keď je kľudnejšie prostredie.
 
Ďalší spôsob, menej účinný, ale skrz to má určitý význam. Tento spôsob je jednoduchý, stačí si zohnať niekoľko chumáčov vlasov(napríklad v kaderníctve) 
a vlasy jednoducho rozložité okolo rýbníka. Toto riešenie je vhodnejšie skôr pre malé záhradné rybníky, pričom vo väčšine prípadov Vydru odláka len na určitý čas, no pokiaľ si zvykne, už vám to nebude pomáhať.
 
Štvrtý spôsob - Pokiaľ máte možnosť zabezpečiť si alebo vlastníte nejakého strážneho psa, je dosť pravdepodobné, že Vydra sa neodváži vkročiť k vašemu rybníku. Mnoho ľudí považuje tento spôsob ako najúčinnejší.
 
Piaty spôsob - mať oplotenie je síce dobré, ale nepovažujeme za pekné, keď je rybník v záhrade oplotený 2 metrovým plotom.. A pokiaľ chcete chrániť rybník aj pred Kormoránmi a Volavkami, jednoducho rozložte a upevnite sieť na vrchnú časť oplotku..
 
Šiesty spôsob - Ďalší veľmi účinný spôsob je, že okolo rybníka natiahnete elektrický ohradník, ktorý je nutné často kontrolovať, aby nedošlo ku odpojeniu častí a tak znemožniť prietok prúdu. Kontrola je dôležitá hlavne počas zimného obdobia, kedy treba elektrické dróty umiestniť vyššie podľa vyšky snehu. Dróty by mali byť natiahnuté 10 - 20 centimetrov od seba.
 
Siedmy spôsob - Môžte si skúsiť zakúpiť ultrazvukový plašič škodcov, ktorý vysiela zvukové vlny do priestoru a dokáže pokryť veľký priestor, pričom je to takisto len dočasné riešenie.
 
Pokiaľ si nie ste istý, kde vám miznú ryby, môžte použiť fotopascu, ktorá vám nasníma každý pohyb v okolí rybníka, či už v denných alebo nočných hodinách(neustále)
 
  
 
 
 
 
 

Vyhľadávanie

Kontakt

Rybarcime.com - Rybárstvo