Farba a vzhľad voblera

21.07.2014 11:04

Medzi rybármi sú často kladené otázky, či sú naozaj detaily a farba voblera tak dôležité, alebo sme my rybári len nástrojmi pre obchodných výrobcov? Je lepšie používať prírodne alebo reflexívne farby? Vystačíme si len s jednou určitou farbou?

 

Odpoveď na túto otázku nehľadajú len začiatočníci ale aj skúsení dlhoroční rybári. Dôlezitosť farby je príliš zložitá problematika na to, aby sme upútali rybu. Všetky lososovité ryby dominujú výbornym zrakom, ktorý zohráva značnú úlohu pri vyberaní správnej vzhľadu. Vizuálny kontakt s korisťou je pravdepodobne najhlavnejším a najdôležitejším faktorom, rozhodujúcim o efektivite lovu. V porovnaní pstruha s inou rybou so slabším zrakom napr. Sumec, psturh potrebuje svoju korisť predovšetkým vidieť, pričom sumec je obdarený bočnou čiarou, ktorá mu pomáha korisť rozoznávať a lepšie lokalizovať korisť. Z toho vyplýva, že výber vzhľadu pri pstruhovej prívlači značne zohráva spoločne s farbou zaručený úspešný lov. Pri love lososovitých rýb sa vyberá správna farba podľa čistoty vody. Keď je voda zakalená používame reflexné(zelené,červené,oranžové,silnožlté, tak aby ich bolo čo najlepšie vidno) alebo blýskajúce sa farby, naopak keď je voda čistá mali by sme zamerať na prirodzené farby, ktoré vynikajúco pútaju pozornosť dravca.

 

 

Prírodzené farby : Podľa môjho názoru patria k tým najúspešnejším farbám. Väčšinou sú v podobe rybiek alebo hmyzu v prirodzenom prevedení. Väčšinou sú to rybky v podobe pstruha,lipňa,hlaváča,čereble atď.. Jednotlivé druhy nemajú univerzálny vzhľad a preto všeobecná farba na pstruhy neexistuje. Varianty môžu byť v rôznych kombináciach napr. výrazne červené bodky, začervenané plutvy, tmavý odtieň hlavy, červené žiabre, rôzne škvrny, holografické oko a dúhovanie na tele. Farebný spúštač môže byť v podobe reflexného brucha alebo tmavej hlavičky. Veľmi kvalitným spúštačom záberu môžu byť aj fialové škvrnky, dúhy, ktoré sa v prírode vyskytuje častejšie ako si myslíme.Do výberu mlžme použiť farbu, ktorá sa v prírode vyskytuje len zriedkavo a to môže u pstruha vyvolať minimálne zvedavosť a tak zaútočiť na ponúkanu nástrahu. Na pstruhy najčastejšie s kolegom používame voblery potápave do 5 cm a prirodzenými farbami sa určite nedá nič pokaziť..

 

Reflexné farby : tvoria veľmi zvláštne zoskupenie farieb, s ktorými sa v prírode bežne nestretávame. Tieto farby vzbudzujú u dravca zvedavosť, pretože sa s nimi v bežnej prírode nestretávajú. Na málo prechytaných vodách sú často veľmi účinné. Ale na prechytaných vodách určite odporúčame prirodzené farby, už len z toho dôvodu, že ryby sú skusenejšie. Pokiaľ používame reflexné farby najviac sa nám osvedčila varianta so zlatým telom, bielym bruškom a s červeným chrbátom. Ďalej to môžu byť oranžovo-zelené, červeno-žlté, modrý pruhovaný s bielym bruškom, červeno-žlto-zelené a najčastejšie používane tzv. ohnivý tiger.

 

 

Podľa prevedenia ich môžme rozdeliť na :  1. Jednodielne

                                                             2. dvojdielne

                                                             3. viac ako dvojdielne voblery

 

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Rybarcime.com - Rybárstvo