Lov dravcov na mŕtve rybky

04.08.2014 10:25

V tomto článku sa zameráme na nie príliš často používanú nástrahu, akou je mŕtva rybka. Povieme si aj niečo o spôsobe lovu na túto nástrahu, určite je ešte mnoho rybárov, ktorí lov na mŕtve rybky obľubujú. Spôsobov ako túto nástrahu pripraviť dravcom existuje mnoho. Je to hlavne o tom, aký druh rybky zvolíme a akého dravca chceme loviť. 

 

                         napr. čerebľa pestrá

 

Hlavne spôsoby lovu : Medzi hlavne spôsoby lovu s mŕtvou rybkou sú - Prívlač, plavaná, položená .. Ide nám o to, aby sme si tieto spôsoby lovu čo najlepšie priblížili a mohli by podrobne popísať. Pre začínajucich rybárov na mŕtvu rybku by mohol byť tento článok inšpiráciou.

 

Prívlač : Ako prvým spôsobom ako loviť dravce na mŕtvu rybku je prívlač. Tento spôsob lovu nám poskytuje veľa možností. Môžme ju rozdeliť na nočnú a dennú. Už len z toho dôvodu, že existujú ryby, ktoré lovia aktívnejšie cez deň a naopak ryby loviace počas noci. Avšak z vlastných skúseností možeme povedať, že tieto hranice niekedy nehrajú značnú rolu, cez deň chytám rovnako úspešne Šťuky ako i Zubáče. Počas lovu používam prívlačový prút o dĺžke 2,05 - 2,70 m s gramážou 12 - 35 gramov. Vlasec používame od priemeru 0,26 - 0,29 mm, niekedy používame i šnúru do hmotnosti 12 kg. Na vlasec navliekame záťaž(olovo), ktorá zaléži od hmotnosti mŕtvej rybky. Zvyčajne je to 3 gramy na 15 cm rybku.. Od hlavy až po chrbtovú plutvu nasadíme dvojháčik, pomocou tochto spôsobu nastraženia rybky môžme viesť túto nástrahu aj po dne aj vo vodnom stĺpci. Pokiaľ chceme rybku vláčiť po dne, je dobré počkať kým rybky klesne a potom slabučkými pohybmi poťahujeme rybku s občasnými prestávkami. Pokiaľ lovíme Zubáča alebo Šťuku stáva sa mi, že záber príde v okamihu keď rybku pomaly poťahujem od dna do vodného stĺpca. Ak to mám zhrnúť, záber prichádza keď sa rybky dotýka dna a v opačnom prípade keď sa z dna dostáva do vodného stĺpca. Ďalším spôsobom lovenia plívlač je lov Sumca. Pri tomto obrovi je už potrebné silnejšie vybavenie. Na jeho lov používame zvyčajne mohutnejšiu 3-metrovú deličku, pletenú šnúru do 50 kg, obratlík, bužírku a trojháčik. Na tento spôsob cielene lovíme Sumca pod hladinou.

Ako na to ? - Po prvé si vyrobíme cca metrový náväzec chráneny ochranou bužírkou, zakončený naviazaným trojháčikom, samozrejme kvalitným a väčším vzhľadom na to, že ideme loviť dosť veľkého dravca. Ďalej na kmeňovú šnúru pripevníme bublinu naplnenú do jednej tretiny vodou, pod bublinu naviažeme obratlík. Ďalej k obratlíku priviažeme vyrobený náväzec, mŕtvu rybku vo veľkosti 20 - 30 cm uchytíme za hlavičku. Nahadzujeme približne 25 - 50 metrov a po nahodení rybku uvádzame do pohybu. Bublinu na hladine používame ako vábničku, vytvára podobné variácie zvuku spoločne s vibrujúcou rybkou. Pokiaľ sa v blízkostí nachádza nejaký Sumec, je možné, že po piatom až desiatom náhode ho presvedčíme, aby našu nástrahu zobral. Záber býva dosť silný, nakoľko odporučujem prut držať po celú dobu lovu pevne v ruke, pretože môže sa stať že vám kľudne prut s celou montážou skončí vo vode. Záber je krásne spozorovateľný, najprv sa okolo bubliny vytvorí akési esíčko na hladine a po zaregistrovaní rybky ju chvíľku prenásleduje a následne zaútoči.

 

Položená : Je ďalšiou známou technikou o ktorej si povieme. Ide o techniku menej náročnú, povedal by som najjednoduchšiu. Spôsobov na túto techniku je viac, ale my si povieme ten, ktorý je pre nás ten najúspešnejší. Na ťažko používame prut o dĺžke 2,8 - 3,5 metra s gramážou 40 - 80 gramov. Vlasec by mal byť v priemere od 0,20 - 0,26 mm. Čo budeme potrebovať bude olovo 20 - 30 g, obratlík, náväzec s jednoháčikom s veľkosťou max. 1/0. Všetko záleži od veľkosti nastraženej rybky, my osobne chytáme na rybku cez 10 centimetrov. Rybičku upevňujeme za hlavičku na háčik, ale v prvom rade by sme mali do nej vložiť pásik polystyrénu, z dôvodu toho, že nám pomáha rybku mierne nadľahčiť a takisto ju aj spevňuje. V krajnom prípade, keď nemáme k dispozícií polystyrén, vynikajúcim náhradným materiálom je korok. Týmto spôsobom lovíme hlavne na večer, niečo po zotmení na stojatých vodách a riekách. Nahadzujeme podľa toho na akom revíri lovíme. Snažíme sa nahadzovať na miesto, kde sa zdržujú rybičky tj. miesto kam dravce idú za potravu. Nikdy nenahadzujeme viac než 10 metrov, pokiaľ sú v našej blízkosti rybičky, avšak v prípade, pokiaľ nezahliadneme v okolí žiadne, kľudne môžme nahadzovať 50 m. Toto pravidlo však platí len na stojatých vodách. Pri nočnom love si vždy beriem baterku a používam ju samozrejme s veľkou opatrnosťou, krátko po zotmení bliknem pod nohy, aby sme si na úkor toho nepoplašili ryby. Pri love na riekách chytám hlavne blízko vodných prekážok alebo priamo pod splavom. Po náhode vlasec si vypnem a prut odložím do stojanu, naviják preklopíme a vytvoríme len medzi očkami prutu prevys cca 40 - 60 cm a vlasec pripevníme na signalizátor. Záber sa prejavuje pritiahnutím signalizátoru k prutu a rybu zasekávam bez uvoľnenia.

Na túto metódu sa nám podarilo uloviť - Zubáče, Úhory, Sumce

               

 

Plavaná : Poslednou 3. metódou lovu na mŕtvu rybku je plavaná. Pri tejto technike je viac spôsobov ako rybku nastražiť. Pri love využívame prírodne vplyvy, silu prúdu, vplyv vetra(vlny prudu). Pomocou tíchto prírodných vplyvov nástraha vynikajúco pracuje. Pri tejto technike netreba podceniť účel montáže, s určitosťou by na nej nemalochýbať lanko, z toho dôvodu, že zábery od dravca ako je Šťuka bývajú u plávanej dosť časté. Poznáme 3 možnosti, ako chytať na plávanú. 

  • 1. Nastražovanie nástrahy vo vodnom stĺpci, táto metóda je veľmi úspešná počas silného vetru, pričom sa s nástrahou pohybujú vlny.
  • 2. Druhá metóda spočíva v nastražení mŕtvej rybky pri dne. Je to prakticky to isté ako pri love na položenú, akurát, že tam pohnem celú zostavu.
  • 3. Jedná sa o to, keď necháme nástrahu splavovať prúdom stále dookola.

 

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Rybarcime.com - Rybárstvo