Lov Zubáča na privláč

24.07.2014 16:07

Lov Zubáčov je náročná ale i krásna rybačka, pri ktorej sa snažíme porozumieť jeho správaniu. Niekomu stačí chvíľka k úspechu, ale nájdu sa aj takí, ktorím dojde trpezlivosť už v začiatkoch. Všetko závisí na tom, ako veľmi sme ochotní počúvať a učiť sa a vyskúšať si tieto rady aj v praxi a hlavne koľko času sme ochotní venovať príprave na tento lov. Len tak sa z nás môžu stať úspešní rybári tejto krásnej ryby. Veľmi obľúbenou technikou lovu Zubáča ako je položená je rovnako aj lov prívlačou. Hoci neodsudzujem lov na ťažko, ale predsa len lov na prívlač je tou najkrajšou metódou. Kto spoznal ten pocit trhnutia v prute, tú silu, ktorá sa prediera pri vzrušujúcom zábere celou dušou, vie čím je prívlač tak dominantná. Stále sa premiestnovať z miesta na miesto a byť kreatívny pri výbere nástrahy a správneho miesta vie rybára poriadne unaviť, avšak to je na tom to najkrajšie. Zubáč je pravdepodobne naša najčastejšie lovená a žiadaná ryba, pohybujúca sa v početných skupinách. V prvej fáze lovu sa určitá časť skupiny snaží zraniť čo najväčší počet rybiek. Tíchto pár minút býva pre nás veľmi užitočních, pretože Zubáče sa dostávajú do amoku a útočia na všetko čo sa myhne.. V tomto čase sú minimálne plaché a je skoro jedno, na akú nástrahu lovíme. Veľmi dôležité je, aby sa nástraha pohybovala približne v časti vodného stĺpca, v ktorej ryby práve lovia. Alebo sa môžme preorientovať na väčšie jedince, ktoré tvoria zadnú časť skupiny a zbierajú poranené rybky a sú pri love prínosom potravy pre celé hejno. Týmto spôsobom sme ulovili tie najkrajšie úlovky Zubáča. Nástrahu by sme mali nahadzovať na miesto, kde môžu byť poranené rybky. Lov Zubáčov môže trvať aj niekoľko hodín,  pretože jednotlivé fázy lovu môžu trvať pomerne rýchlo za sebou. Tak krátku 10 až 20 minutovu prestávku v záberoch si často neuvedomujeme. Zubáč je veľmi náladovou rybou a pri love vie potrápiť aj veľmi skúseních rybárov.

 

  • 1. Najvhodnejší čas na lov Zubáča je krátko po zotmení.
  • 2. Najúspešnejšími nástrahami sú potápave alebo hlbokopotápave voblery vo veľkosti 5 - 12 cm s menej agresívnym pohybom a s veľmi pomalým chodom nástrahy s určitými zmenami rýchlosti alebo s častými krátkymi prestávkami.
  • Najvhodnejšiou farbou je prirodzrený vzhľad ostrieža(perch)
  • Vhodnými prirodzenými farbami sú napr. biela ryba,hrúz,hrebenačka a z reflexných je to napr. fluožltá, žltá, oranžová, zelená, sivožltá,červenozelená...

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Rybarcime.com - Rybárstvo