Plandavky - úspešné nástrahy

12.08.2014 15:36

Plandavka je často vyhľadávana nástraha spomedzi blyskáčov, s ktorou skúšal svoje prvé náhody takmer každý prívlačiar.. V tomto článku si zhrnieme, čo vlastne plandavka je, väčšina rybárov túto nástrahu pozná, ale pre začínajúcich rybárov by mohol tento článok byť inšpiráciou. Na túto nástrahu sa nám podarilo uloviť prekrásne ryby, preto by sme nemali túto nástrahu považovať za menej cennú. 

 

 

Plandavka je nástraha, ktorá pripomína svojím tvarom, farbou a pohybom malú rybku alebo hmyz. Takmer väčšina plandaviek je vyrobená z rozličných kovov alebo zliatín. Jej povrch môže byť ozdobený rôznými nátermi, tvarovými deformáciami. Tvar plandavky môže mať niekoľko variant, najtypickejším je však tvar rybky v rôznych veľkostiach. Dokonca existujú aj kúsky, ktoré doslovne tvarom pripomínajú realnú podobu rybiek. Pri love Pstruha používame veľkosti maximálne do 8 cm. Telo plandavky býva rozličného tvaru pri malých jalčekoch býva často prehnuté, vypuklé až ľahko zatočené. Samozrejme môžme všetky prevedenia rozličné kombinovať, pričom môžme vytvoriť ten správny pohyb, ktorý nám zaručí úspech. Na oboch koncoch plandavky sú vyvrtané dierky, ktoré slúžia na uchytenie krúžku s obratíkom, alebo iba samotného krúžku. Na druhej strane plandavky máme takisto krúžok, ktorý nám slúži na uchopenie háčika, najpoužívanejšie sú trojháčiky, samozrejme sú plandavky aj s jednoháčikom alebo dvojháčikom. Aby nedošlo k veľkému poraneniu ryby používame háčiky bez protihrotov, alebo si protihroty na trojháčikoch jednoducho zatlačíme. Na háčiku sa často používajú vnaditká ako sú farebné bužírky alebo rôzne strapce peria alebo srsti. Samozrejme každý rybár si môže svoju nástrahu osadiť podľa vlastného vkusu.. Však nie vždy tieto lákadla skutočne vnadia ryby, ale všetko je odzrkadlené od skúsenosti rybára.

 

Lov na tečúcich vodách 

Plandavka patrí medzi efektívne nástrahy, osobne ich veľmi obľubujem, pričom ich kombinujem s nástrahami akými sú napríklad - rotačky, gumenné rybky, voblery... V tích hlbších miestach je najlepšie loviť na plandavku alebo potapajúceho voblera. S plandavkou nahadzujeme kolmo cez prúd, alebo smerom po prúde. Nástrahu sa snažíme nahadzovať na miesta, kde môžme očakávať stanovište rýb. Vhodné je si nástrahu nechať hlbšie ponoriť vo vodnom stĺpci a pomaly privíjať pomocou navijáku skrz prúd. Pri ponorení plandavky do vody si zdvihneme špičku prutu a kontrolujeme pohyb stĺpcom a tým si ju navedieme do požadovaného miesta. Tým sa plandavka neustále pohybuje a dráždi ryby k útoku. Poznáme aj iné spôsoby ako rybu vydráždiť a to tak, že necháme plandavku pracovať na jednom mieste v prúde a poťahovať ju po metri k sebe a znovu uvoľníme plandavku a takto to robíme neustále dookola. Tento spôsob môžme vykonávať v prípade, že sa nachádzame za prúdiacim úsekom. Je dobré mať neustále vlasec napnutý v ruke, pričom nám to pomáha pri záseku ryby na plandavku. Pokiaľ by sme chceli loviť plandavkou proti prúdu, nie je to príliš efektívny spôsob lovu, pretože silnejší prúd nám veľmi rýchlo zobere nástrahu z miesta a nemôžme vytvárať imitujúci pohyb. Táto technika nie je príliš úspešná hlavne na lov pstruhov, avšak nie je vylúčene, že sa takto chytať nedá, všetko záleži od sily prúdu a hĺbky vody, osobne som tento štýl lovu skúšal a ulovil som veľmi pekné pstruhy. Táto metóda je dobrá v tom, že vás ryby hneď nespozorujú a lovíte ich od chrbta, pretože väčšinou napríklad - pstruhy, plávajú proti prúdu.. Neodporúča sa loviť na tento spôsob, keď je voda nie príliš hlboká so silným prúdom, ale vhodné je keď je voda čistá, bez prikalenia.

 

Lov na stojatých vodách

Na stojatých vodách sa pomocou plandavky dokážu vrhať veľmi dlhé náhody, čo pri iných nástrahach bez záťaže nie je možné. Na stojatých vodách môžme pomocou tejto nástrahy loviť z rôzneho miesta, pretože voda nevytvára žiaden pohyb a my si môžme plandavku samovoľne usmerňovať, či už budeme chytať z predu, zo zadu, z brehu je úplne jedno, narozdiel od prúdiacich vôd. Pri nahodení plandavky si dokážeme pomocou špičky prutu držať nástrahu v rôznej hĺbke, veľmi dobre sa loví, keď plandavku po 20 - 30 cm nechávame klesať ku dnu a potom ju naraz ju necháme vytiahnúť na hladinu.. Toto skúšame robiť niekoľko minút. Na tento spôsob sa nám podarilo uloviť najviac rýb. Samozrejme k úspechu úplne postačí i bežné nahadzovanie plandavky do vodného stĺpca, ktorú privíjame k sebe.

 

 

Typy plandavky -  Plandavky  môžu byť v rôznych prevedeniach, nie je možné ich všetky dobre opísať, pretože ich je príliš veľa. Pretiahnuté modely sú vynikajúcou nástrahou na pstruhy. Plandavka pripomínajúca malú rybku je obvyklou na lov pstruhov, pretože sa ňou vo veľkej miere živí. Hmotnosť nástrahy je určená materiálom, z ktorého je vyrobená. Ryby veľmi dobre berú i na menšie tvary plandaviek, avšak pri nahadzovaní do väčších vzdialeností to nie je tak úspešné, pretože sú ľahké a bez ich zaťaženia by sme tak ďaleko nahadzovať nemohli.. V tíchto prípadoch je dobré prilepiť wolframovú guličku rôznej veľkosti podľa prevedenia nástrahy. Existuje množstvo druhov a farieb pre plandavky. Najlepšie farby odporúčame prirodzené, avšak nebránime sa ani reflexným odleskom. Klasika - striebro, meď, mosadz atď.. Reflexné farby sú najpoužívanejšie v prípade, že je voda prikalená. napríklad - žltá, oranžová, zelená, červená... Pre rybárov, ktorí radi experimentujú môžu skúsiť aj vlastnoručné pomaľovanie.

 

Najbežnejšie lovené ryby na plandavky - Pstruh potočný, Pstruh dúhovy, Sivoň Americký, Hlavátka podunajská, Jalec, Šťuka

 

Nebojte sa experimentovať a kombinovať rôzne prevedenia tejto nástrahy, škodu vám to určite neprinesie, ale hlavne môžete byť obohatený novými skúsenosťami a krásnymi úlovkami na túto nástrahu.

 

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Rybarcime.com - Rybárstvo