Smáčiky - veľmi osvedčená prívlačová nástraha

10.08.2014 12:43

Ide o novodobú gumenú nástrahu, ktorá sa osvedčila najmä priaznivcom ultraľahkej prívlače, no mnoho rybárov nemá o tejto nástrahe žiadne informácie, preto by sme chceli v tomto článku priblížiť túto skveĺu nástrahu.

 

 

Popis nástrahy - Jedná sa o rybičku, ktorá vzhľadom, farbou, materiálom a pohybom vynikajúco imituje živú rybku, len máloktorý dravec dokáže odolať tejto nástrahe. 

Dokonca sa na smáčik ulakomili aj iné druhy rýb ako je - Kapor, Karas, pre ktoré nie je prívlač príliš typická. Spôsobuje to predovšetkým materiál, ktorý je navrhnutý tak, aby bol mäkký a jemný. Smáčiky sú tak identické, že ryba pri zobraní nástrahy nepocíti žiadnu obavu a nemá dôvod zbaviť sa nástrahy, ale snaží sa nástrahu zobrať. Je to vynikajúce pri záberoch, pretože sú veľmi realistické a máme dosť času na zásek. Lov na smáčiky je spoľahlivý po celú sezónu, avšak najeffektívnejší lov či už na pstruha, ostrieža alebo iného dravca je vtedy, keď je voda plná poteru. Úspešné bývajú aj zimné mesiace, kedy sú ryby menej pohyblivé a efektívne pri hľadaní potravy, preto sa dajú vydráždiť na nejakú bežnú nástrahu nie príliš ľahko, pričom smáčik má vlastnosť, ktorou dokáže rybu veľmi jednoducho opantať. V tomto prípade potrebujeme, čo najpomalejší chod nástrahy, ktorý nám smáčiky 100 - percentne umožňujú. Pričom práca s prútom a smáčikom je súvisla. Nie je vhodné smáčika jednotvárne ťahať, ako pri prípade lovu na twister alebo ripper, Z dôvodu, že na sebe žiadnu pohyblivú časť nemá, akú má napríklad chvostík alebo kopýtko. Práca so smáčikom je ovplyvňovaná hlavne tým, akým pohybom bude rybár rôzne pracovať s nástrahou, pretože smáčik je nástraha, ktorá vo vode sama nepracuje, celý chod nástrahy je ovplyvňovaný citom a fantáziou rybára. Tieto pohyby môžme rôzne kombinovať. Pri love môžme používať pohyby ako sú krátke pošklbávanie nástrahy alebo smáčika môžme rozhýbať na mieste. Samozrejme všetko ovplyvňuje miesto na ktorom lovíme.. Ideálna veľkosť pre dravce ako je Ostriež, Jalec, Pstruhy je do 5 cm. Smáčiky môžu byť vo veľkom množstve farieb, pričom niektoré sú navrhnuté s holografickým očkom, pri ktorom sa dravec ťažko udrží. Vo väčších veľkostiach sú vynikajúce na lov väčších dravcov ako sú - Zubáče, Šťuky. Smáčiky sú vyrobené z jemného materiálu, pričom sa obvykle stane, že už po pár záberoch sa nástraha znehodnotí. Najvhodnejšie je používať pre dlhšiu životnosť nástrahy jigový háčik bez krčka, len olovená gulička na háčiku. Aby nám smáčik lepšie držal na háčiku môžme si pomôcť tak, že na kúsok háčika za hlavičkou nanesieme alebo kvapneme kvapku sekundového lepidla a smáčik nám skvele drží, ani sa netočí na háčiku a je viac odolnejší proti útokom dravcov. Smáčika môžme upevniť na jednoháčik s pridaním olova (alebo inou záťažou) v podobe broku, ktorý by mal byť vzdialený od nástrahy približne 15 - 20 cm. Pri love na väčšie ryby používame objemnejšie smáčiky, pričom je možné použiť okrem jedného háčika aj prídavný trojháčik, ktorý je umiestnený na druhej polovici nástrahy a jednoháčik v hlavovej časti, čo nám s väčšiou pravdepodobnosťou umožní rybu lepšie zaistiť.

Pokiaľ ryby prestávajú reagovať na smáčik, na ktorý práve chytáme, je vhodné zmeniť farbu a skúšať loviť ďalej.

Výbava - Pri love na túto nástrahu nám vyhovujú jemnejšie prívlačové pruty s gramážou 5 - 15 gramov. Veľmi vhodnými prutmi sú jigové pruty s jemnou vlepovanou špičkou, sú veľmi efektívne pri tomto spôsobe lovu. Pri love na takéto pruty zreteľne a jasne cítime každý kontakt ryby s nástrahou. Vlasec používame v priemere od 0,12 - 0,18mm. Aj v tomto prípade platí, že čím je vlasec tenší, tým môžme s nástrahou vrhať dlhšie náhody. Menej effektívne je používať silnejšie náradie, pretože pri preťažení smáčika strácame správny pohyb, ktorý by sme mali vytvárať. Tiež je možné loviť aj z člna a normálnou prívlačou. Vyhovuje všetkým typom naších vôd.

 

Pri love na smáčika môžme kombinovať a oživovať túto nástrahu a nebáť sa trošku sa s ňou pohrať.

Vyhľadávanie

Kontakt

Rybarcime.com - Rybárstvo