Začiatok pstruhovej sezóny

20.07.2014 11:58

16. Apríl je sviatkom pre všetkých vášnivých rybárov, ktorý po 6,5 mesačnej pauze navštívili opäť svoje obľúbené miesta a revíry. V tento deň sa začína pstruhová sezóna, kedy si rybári môžu vyskúšať svoje obľúbené nástrahy. Ryby sú po zime viacmenej vyhladované a keďže je v tomto období potravy málo, je rybačka veľmi úspešná, pretože Pstruhy reagujú na potravu agresívnejšie. V tomto článku sa budeme sústrediť na potoky a povieme si niečo o najúspešnejších nástrahach na lov našej najkrajšiej ryby, výber správneho lovného miesta, výber všeobecného vybavenia na menšie pstruhové potoky.

 

Miesto : Pstruha nájsť na potoku je o veľa jednoduchšie ako v riekách, pretože každý pstruh sa potrebuje ukrývať a v potoku býva takýchto úkrytov omnoho viac, než na väčších riekach, či už sú to korene,padnuté stromy,balvany, ploské podmyté skaly, hlboké jamy alebo podmyté brehy. Pstruh je veľmi opatrná ryba, preto je dôležité správať sa pri vode čo najopatrnejšie a najtichšie,aby nás pstruhy nespozorovali skôr než my ich. Dokonca ma prekvapilo, že niektoré veľké jedince sa zdržujú v plytkých vodách. Pravdepodobne to bude skutočne tým, že sa pokúšajú nájsť v jarnom období potravu kdekoľvek. Z vlastných skúsenosti viem, že pstruhy majú vynikajúci zrak, ktorým ma spozoruje na ďialku. Obliecť by sme sa mali čo najprirodzenejšie k prostrediu. Na vybrané miesto treba nahadzovať čo najpresnejšie, aby sme ryby zbytočne nevyplašili, pričom je lepšie chytať z brehu ako z vody.Hovorí sa, že pstruh je ryba prvého náhodu, do istej miery to platí, ale niekedy treba kombinovať rôzne nástrahy, pretože práve v ten čas ho nemusí naša nástraha lákať. Ako sme spomenuli, treba si hľadať miesto v ktorom nieje vysoké riziko zachytenia nástrahy, pretože si nástrahu musíme ísť oslobodiť a na úkor toho si vyplašiť ryby. Preto nie je vhodné chodiť na ryby, len s jednou nástrahou. Po zachytení radšej silón odrežeme a po love na mieste si jednoducho uviaznutú nástrahu oslobodíme. Čo sa týka samotného lovu, najradšej lovíme po prúde, síce je možné, že ryby nás zahliadnú skôr ako si ich stihneme všimnúť, už len z toho dôvodu, že veľmi radi plávajú proti prúdu.v tišinách potokov, kde je minimálny prúd je najvhodnejšie priblížiť sa k rybám od chrbta(proti prúdu). Pri love sa zvyknú používať polarizačné okuliare, ktoré nám lepšie odhalia ryby. Na začiatku pstruhovej sezóny môžme čakať väčší nátlak rybárov na tie najlepšie miesta. Na jar pstruhom najviac vyhovujú hlavne splavy, padanice.

Prekrásne miesto, kde sa môže pstruh ukrývať

 

Čas : Pstruh príjma potravu prakticky celý deň. Viackrát sa mi stalo, že sa mi pstruh z rotačky odpojil pri navíjani a znovu keď som nahodil opäť reflexívne zabral. Boli i obdobia, keď som pri love nemal ani jeden záber. Najlepšia doba na lov pstruhov je skoro ráno alebo podvečer, všetko záleži najmä od počasia. Veľmi dobrý čas je loviť v daždi, alebo chvíľu po daždi, keď je voda prikalená a môžme sa k nim priblížiť aj na menšiu vzdialenosť. Po daždi prúd so sebou prináša značne väčšie množstvo potravy. Pstruhy sú vtedy menej opatrnejšie a častokrát sa stáva, že sa nám pritrafí pekný kúsok. Najviac hmyzu nalietava ponad vodu hlavne podvečer.

Tohtoročný prvý pstruh, i keď malý, ale vždy poteší.

 

Nástrahy : Začiatkom jari sú pstruhy skôr zamerané len na potravu ako sú živé rybky a vodné živočíchy. Preto v tento čas je najvhodnejšie chytať na rotačky, ktoré svojím rotujúcim pohybom vydráždia mnohé dravce. Rotačky používame s červenočierným perím s medenou alebo striebornou farbou listu. Najlepšiu úlohu zohrávajú v prúdnejších miestach. Veľkosť používame typickú pre pstruhy 1,2. V hlbších vodách sa nám osvedčili na prvom mieste potápave voblery do 5 cm. Vďaka potápavym voblerom dokážeme prechytať aj hlbšie miesta alebo hlboké jamy, kde svojím jedinečným pohybom verne imitujú živú rybku. Výhodou voblera narozdiel od rotačky je, že nám prúd vobler nesťahuje po prúde. My používame vobler, ktorý predstavuje prirodzenú farbu menšieho pstruha. Narozdiel od potápavych, plávajúce voblery necháme splavovať po prúde a na mieste, kde očakávame dravca ho uvedieme do pohybu. Je vhodný na lov na zarastenejších miestach ako napr. konáre prevesené cez vodu, kde s inou nástrahou nenahodíme. Gumy na začiatku sezóny príliš nepoužívame, efektívnejšie sú až v letnom období,alebo koncom jari. My osobne používame twistery, rippery, smáčiky(vynikajúca gumená nástraha imitujúca plôdik ryby), rôzne druhy gumenných červov a hmyzu(osie larvy, kostné červy)

 

Vybavenie : Na potoky sú vhodné pruty vo veľkosti 1,80 až 2,40 m s gramážou od 2 - 20 g a s hrubším priemerom vlasca vzhľadom k prostrediu.Pruty používame s tvrdšou špičkou na lov s rotačkami a voblermi. Osobne používame silón s priemerom 0,18 - 0,26 z dôvodu, že terén je príliš zarastený a pri zamotaní sa môže tenší silón veľmi rýchlo odtrhnuť a zároveň tak môžme stratiť nástrahu. Pokiaľ sú miesta bez konárov a prekážok, tak používame samozrejme vlasec s priemerom 0,12 - 0,18 mm, na ktorom nástraha pracuje o veľa lepšie než na hrubom. Naviják je vhodný vo veľkosti 1000. No a samozrejme nám pri love nesmie chýbať uvoľňovač háčikov a malý podberák. 

 

Všetkým rybárom prajeme veľa úspechov a krásne zážitky pri love.

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Rybarcime.com - Rybárstvo